Corpul omului se aseamana cu o masina. Pentru a functiona cosrepunzator, acesta are nevoie de hrana, combustibilul necesar.
Este adevarata vorba : omul manaca pentru a trai - si nu invers, cum considera multi.
Valoarea hranei se calculeaza in raport si legatura stransa cu activate desfasurata si energia necesara, iar aceasta se masoara in calorii.
O calorie este purterea necesara ca sa creasca temperatura unui litru de apa cu un grad. Pentru a fierbe 1 litru de apa este nevoie de aprox. 100 de calorii.
Ca sa functioneze normal, organismul uman are nevoie la fiecare ora de o calorie pentru fiecare kilogram din greutatea.
Astfel ca, la o greutate de 60 kg, un om are nevoie de cca. 1400 de calorii in 24 de ore.
Cu cat omul cosnuma mai multa energie, cu atat are nevoie de mai multe calorii. Astfel ca la o munca grea numarul caloriilor necesare poate urca si la 8000.
Numarul caloriilor creste si dupa cata cadu pierde trupul. Iarna e nevoie de mai multe calorii; batranii au nevoie de mai putin calorii decat copii.
Hrana este formata din lipide, glucide si proteine. Combinatia dintre alimentele ce contin aceste elemente este cea care da energie si hraneste corpul.
1 gram de grasime ofera 9 calorii, 1 g de glucide sau de proteine - cate 4 calorii.
Valoarea nutritiva a unei mese este in functie de modul de preparare. Astfel ca fructele si legumele isi pierd din proprietati si vitamine daca sunt preparate termic. Vitamica C se pierde prin fierbere de exemplu, precum si unele vitamine.
Hrana trebuie sa fie diversificata, deoarece omul este omnivor, el se hraneste si cu produse de la animale ( lactate, carne, oua), si vegetale, si fructe si legume.
Cantitatea zilnica de calorii trebuie sa fie asigurata de alimente cat mai variate, pentru a asigura un aport de vitamine, minerale si energie optim pentru un organism sanatos.
Este adevarata vorba : omul manaca pentru a trai - si nu invers, cum considera multi.
Valoarea hranei se calculeaza in raport si legatura stransa cu activate desfasurata si energia necesara, iar aceasta se masoara in calorii.
O calorie este purterea necesara ca sa creasca temperatura unui litru de apa cu un grad. Pentru a fierbe 1 litru de apa este nevoie de aprox. 100 de calorii.
Ca sa functioneze normal, organismul uman are nevoie la fiecare ora de o calorie pentru fiecare kilogram din greutatea.
Astfel ca, la o greutate de 60 kg, un om are nevoie de cca. 1400 de calorii in 24 de ore.
Cu cat omul cosnuma mai multa energie, cu atat are nevoie de mai multe calorii. Astfel ca la o munca grea numarul caloriilor necesare poate urca si la 8000.
Numarul caloriilor creste si dupa cata cadu pierde trupul. Iarna e nevoie de mai multe calorii; batranii au nevoie de mai putin calorii decat copii.
Hrana este formata din lipide, glucide si proteine. Combinatia dintre alimentele ce contin aceste elemente este cea care da energie si hraneste corpul.
1 gram de grasime ofera 9 calorii, 1 g de glucide sau de proteine - cate 4 calorii.
Valoarea nutritiva a unei mese este in functie de modul de preparare. Astfel ca fructele si legumele isi pierd din proprietati si vitamine daca sunt preparate termic. Vitamica C se pierde prin fierbere de exemplu, precum si unele vitamine.
Hrana trebuie sa fie diversificata, deoarece omul este omnivor, el se hraneste si cu produse de la animale ( lactate, carne, oua), si vegetale, si fructe si legume.
Cantitatea zilnica de calorii trebuie sa fie asigurata de alimente cat mai variate, pentru a asigura un aport de vitamine, minerale si energie optim pentru un organism sanatos.