luni

Friptura de pui cu fasole verde

Friptura inabusita de pui cu garnitura de fasole verde

Ingrediente:
!,5 pui mijlocii ( aproximativ 1.5-2 kg)
100 ml ulei
2 cepe albe potrivite
1 morcov
1 kg fasole verde
3-4 rosii mari
50 ml vin alb
sare
piper
1 lingura marar si patrunjel verde tocat marunt

Puii se curata, se spala, se taie in patru, se scurg bine de apa, se sareaza, se ung cu ulei pe toate partile , se presara piper si se aseaza intr-o tava in care se pun 2-3 linguri de ulei.
Tava se acopera si se pune la cuptor la foc iute, avand grija sa se intoarca bucatile pe toate partile.
Dupa 15-20 de minute se scoatecratita si se stropeste carnea cu vin.
Se aduga o ceasca de apa ( calda spre fierbinte ) si se fierbe friptura tot la cuptor, la foc potrivit
Dupa ce carnea este fragezita ( se verifica daca intra usor scobitoarea in carne) se indeparteaza capacul si se mai lasa cca 10 minute sa se rumeneasca.
Intre timp se curata ceapa si se toaca marunt.
Morcovul se spala,se curata si se da pe razatoarea cu gauri mici.
Fasolea verde se curata se spala si se taie in doua, pe lungime.
Se ia o cratita potrivita, se pune restul de ulei si se prajeste inabusit ceapa, morcovul si fasolea.
Dupa 10-15 minute se adauga o ceasca de apa si se fierbe la foc potrivit.
Cand fasolea este fiarta, se rastoarna totul intr-un vas yena ( sau se lasa in cratita, in lispa vasului) , se pun deasupra rosiile spalate, curatate de partea verde si taiate rondele si se da la cuptor la foc iute timp de cca 10-15 minute, dupa care se scoate vasul, se presara patrunjel si marar si se aseaza friptura deasupra.
Se serveste imediat, in vasul in care a fost pregatita, alaturi de vin alb ( racit in prealabil)


Variante:
Pe langa sare si piper se pot folosi condimente speciale pentru friptura de pui, dar atentie la cantitatea folosita - in general aceste condimente contin deja sare.
Optional se poate rade peste fasole si rosii cascaval uscat sau parmezan ( prin razatoarea cu gauri mici)
Cand se da puiul la cuptor dupa ce s-a adaugat cana de apa, se pot pune langa el 2-3 catei de usturoi curatati si lasati intregi. Pentru a evita mirosul si gustul puternic si a pastra doar aroma, cateii de usturoi se spala si se lasa in coaja lor.